advertise

جدول اطلاعات فنی(SBR)

Icon

کائوچو SBR ۱۷۱۲

استایرن بوتادین رابر SBR یکی از مهمترین و پرکاربرد ترین پلیمرهای سنتزی است.

لاستیک SBR کوپلیمری است که از واکنش مونومرهای استایرن و بوتادی ان تشکیل می شود. معمولاً ۲۳ درصد وزنی مواد تشکیل دهنده زنجیر های SBR  را استایرن و مابقی را بوتادی ان تشکیل می دهند. با افزایش میزان استایرن در لاستیک، انعطاف پذیری نیز کاهش می یابد.همچنین برای حفظ کیفیت SBR درصد اساتیرن نباید از ۲۷.۵ درصد تجاوز کند؛ به هر حال نمونه هایی با حدود ۳۰ درصد و بیشتر از استایرن نیز در بازار موجود می باشند.


SBR حدود ۶۵ درصد از بازار لاستیک های غیر طبیعی را به خود اختصاص داده و حجم بالایی از این مصرف آن در صنعت ساخت تایر ههای خودرو مصرف می شود. SBRبه دلیل داشتن خاصیت چنگ زنی، مانند کائوچوی طبیعی و PBR می تواند خاصیت توقف دهندگی خودرو را افزایش داده و در هنگام ترمز باعث کاهش سرعت اتومبیل شود.



SBR علاوه بر صنعت ساخت تایر خودرو های سبک و سنگین، در تولید تسمه، پوشش غلطک، محصولات اکستروژنی، زیره کفش، پوشش بام، پوشش کابل، شیلنگ، پوشش لوله، محصولات داروئی، بسته بندی مواد غذایی و کاربرد های پزشکی کاربرد دارد.


SBR  به دلیل داشتن پیوند های غیر اشباع توانایی زیادی در ساخت آلیاز های ۲ و ۳ فازی با NR و PBR دارد.این لاستیک می توان با هر نسبتی با الاستومر های مانند NR و PBR ترکیب نمود.


SBR به دلیل خواص فیزیکی و مکانیکی بالا و قیمت مناسب در مقایسه با دیگر جایگزین ها؛ در بسیاری از کاربرد های لاستیک سازی به صورت آمیزه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این رابر پرکاربرد، فرآیند پذیری بالایی داشته و در دماهای تا ۵۰- سانتی گراد نیز انعطاف خود را از دست نمی دهد. گرید ههای مختلف SBR بر اساس میزان استایرن، نحوه پلیمریزاسیون(امولسیونی و محلولی)، جرم مولکولی زنجیر ها، میزان خطیت زنجیر و تابع توزیع جرم مولکولی از خواص فیزیکی و مکانیکی متفاوتی برخوردار است. 


SBR۱۷۱۲ یکی از گرید های اصلی و پرکاربرد  SBR است که به دلیل میزان استایرن کمتری که دارد خواص انعطاف پذیری آن بالاتر بوده و در دو گرید  On و Off عرضه می شود. رنگ این رابر تیره بوده و رنگ روشن آن تحت گرید ۱۵۰۲ عرضه می شود .
 

منظور از  SBR On کیفیت بالاتر نمونه و توانایی گرفتن استاندارد های بین المللی و ملی است. 
از طرف دیگر  SBR Off  به نمونه هایی اطلاق می شوند که استاندارد آن هها را رد کرده است. این می تواند به دلیل وجود ناخالصی ها و ... باشد. . گرید Off نیز خود به سه دسته تقسیم می شود .

- SBR Off درجه ۱ : 

نمونه ممکن است دچار ناخالصی باشد یا کیفیت آن توانیی تایید استاندارد را نداشته باشد. معمولاً می توان با طراحی فرمولاسیون دقیق و استفاده از کارد مجرب آزمایشگاهی کیفیت SBR Off درجه ۱ را به نمونه SBR On رساند.

- SBR Off درجه ۲ : 

معمولاً کیفیت استاندارد را تضمین نمی کند و نمونه دارای نا خالصی است. 


- SBR Off  درجه ۳ : 

این گرید نه تنها توانایی تایید استاندارد را ندارد بلکه شامل ناخالصی های نظیر سنگ ریزه نیز می باشد. این گرید به دم جارو نیز معروف است. استفاده از این گرید فقط در موارد خاصی که قیمت بر کیفیت ارجحیت دارد مورد استفاده قرار می گیرند. 

اگر SBR در دمای صفر تا ۵ درجه تولید شود به آن امولسیونی سرد و اگر در دمای ۶۰ درجه تولید شود به آن امولسیونی گرم می گویند. این دو مدل از نظر مورفولوژی، جرم مولکولی، گرانروی مونی و توزیع جرم مولکلولی باهم متفاوت اند. چیدمان استایرن و بوتادی ان نیز در ساختمان لاستیک موثر اند، این ساختمان تحت تاثیر شرایط فرآیند تولید بسته به نوع کاتالیزور، دماو فشار تعیین می شوند. کاتالیزور های SBR معمولاً فلزات زیر اند : 
*Li
*Ti
*Co
*Nd
*Ni


SBR هایی که از لیتیوم به عنوان کاتالیست استفاده می کنند معمولاً فرآیند پذیری بسیار راحت تری نسبت به دیگر عناصر دارن. فرآیند پذیری گونه های تولید شده توسط دیگر عناصر به ترتیب از بالا به پایین دارای فرآیند پذیری کمتری هستند. 
دلیل این مسئله تغییر در میزان ایزومری سیس زنجیر ها بوده و انعطاف پذیری زنجیر را با رشد چشمگیری مواجه می کنند.



گونه های روغنی و محلولی SBR نیز وجود دارند. در گونه روغنی هنگام تولید، در مراحل پایانی پلیمریزاسیون روغن و دوده به رآکتور اضافه می شود. روغن به عنوان روان کننده (Plasticizer) عمل کرده و باعث پخش بسیار مناسب دوده در SBR می شود. این گونه SBR به مستربچ مشکی SBR نیز معروف است.


گونه محلولی یا  L-SBR  با توجه به پخش شدن گونه های استایرن و بوتادی ان در حلال های هیدروکربنی و با استفاده از کاتالیزور های لیتیمی، واکنش تولید SBR اتفاق می افتد. 
در پایان واکنش به دلیل استفاده از پلیمریزاسیون زنده، باید با اضافه کردن عامل سوم واکنش را اختتام دهیم. اگر در مرحله آخر از استایرن به عنوان عامل اختتام استفاده کنیم؛ یک گونه ترموپلاستیک الاستومری معروف به SRS  تلید می کنیم که به تازگی توجهات زیادی را به خود جلب کرده است .


 
همچنین نوع، زمان و شرایط فرآیند میکسینگ و شکل دهی SBR نیز در خواص نهایی قطعه موثر بوده و با تغییرات در شرایط عملکردی بنبوری و غلطک کاری می توان خواص مکانیکی مانند تنسایل، سختی و... را تغییر داد. 


همچنین خواص مکانیکی  SBR به شدت تابع پرکننده های تقویت کننده است. با تغییر میزان دوده یا تقویت کننده های سفید می توان مشخصات SBR را تغییر داد و به لاستیک های  NR  و CR نزدیک کرد. برای بالا بردن سختی و کاهش قیمت، می توان از پرکننده های سفید مانند کربنات کلسیم استفاده نمود. دقت داشته باشید با استفاده از پرکننده های خواص قطعه به صورت خطی رشد پیدا نمی کنند. در اضافه کردن پرکننده های باید به موارد زیر توجه داشت : 
- مکانیسم اختلاط: 
نوع دستگاه اختلاط(بنبوری، غلطک و ...)، شکل پیچ ها، سرعت حرکت، حجم مخزن و...
- زمان اختلاط 
- تخریب های مکانیکی در زمان اختلاط
- پخش شدن مناسب پرکننده در ماتریس
- تشکیل نقاط تمرکز تنش 
- تشکیل و رشد ترک و ...

با اختلاط مناسب و مصرف میزان مناسب از پرکننده های می توان SBR با خواصی تقویت شده تولید کرد.
افزودن فکتیس، رزین، کمک فرآیند، نرم کننده و آلیاژ های الاستومری به SBR می تواند در هم مراحل اختلاط و شکل دهی و هم در خواص نهائی نمونه کاربرد داشته باشد. 


سایت تخصصی لاستیک
سایت تخصصی لاستیک
سایت تخصصی لاستیک
سایت تخصصی لاستیک
سایت تخصصی لاستیک