advertise

رابر استاندارد شده مالزی یا SMR(Standard Malasian Rubber) گونه ای از لاستیک طبیعی (NR) است که با روش مخصوص کشور مالزی فرآوری شده است.
این گونه علاوه بر اینکه پرکاربرد ترین ماده اولیه کامپاند سازی در  لاستیک های طبیعی ست؛ اولین نمونه از لاستیک های با طبقه بندی ویژه نیز هست. تولید SMR برای اولین بار در سال ۱۹۶۵ شروع شد. این نمونه در سال ۱۹۷۹ اصلاح و از آن زمان بدون تغییر باقی مانده است.

چرا نیاز بود SMR تولید شود؟

هنگامی که لاستیک طبیعی به دلیل خواص کشسانی و ضربه پذیری خود توانست در صنایع راه یابد، در هنگام تولید آن در مزارع کیفیت ثابت و تولید یکنواخت آن ممکن نبود و کارخانجات پایین دستی مزارع برای تولید قطعات از لاستیک طبیعی دچار مشکل بودند.
به همین جهت راه حل هایی معرفی شد که معتبر ترین آن ها استفاده از لاستیک های طبقه بندی ویژه شده بودند.
SMR با هدف تولید یکدست در تناژ های بالا و یکنواخت در طول سالیان متمادی تولید شد.



در تولید  SMR  مشخصات دقیق و ترکیب درصد های آن هیچگاه منتشر نشده است ولی در حالت کلی، می توان گفت در تولید  SMR پس از شیرابه گیری از لاتکس طبیعی  آن را درون سرم لاتکس فرو برده و پس از آن فرآیند های مانند روشن کردن رنگ لاستیک، ثابت سازی ویسکوزیته لاستیک و طبقه بندی بر اساس میزان ناخالصی بر روی آن ها انجام می شود.(شکل۱) این فرآیند ها به ترتیب موجب تولید SMR CV, SMR L و  SMR ۱۰ می شود. 
در مرحله بعدی، نمونه های لاتکس به بخش خشک کن منتقل می شوند(شکل۲) و توسط حرارت غیر مستقیم شله گاز (بدودن دود) خشک می شوند(شکل۳). 
نمونه های خشک شده پس از وزن کشی به صورت قالب های ۳۵ کیلویی پرس و بسته بندی می شوند(شکل۴). 



گونه های طبقه بندی ویژه در حالت کلی به سه دسته رنگ ثابت، ویسکوزیته ثابت و میزان ناخالصی ثابت تقسیم می شوند. همین شرایط برای SMRنیز وجود دارد و به همین دلیل SMRبا گرید های متفاوتی در بازار عرضه می شود. یکی یگر از مشخصات مهم SMR میزان شاخص پلاستیسیته (PRI) است. هرچه مقدار این شاخص بالاتر باشد، نشان دهنده تخریب کمتر کائوچو تحت دمای ۱۴۰ درجه سانتی گراد است. این شاخص همانند آزمون OIT در ترموپلاستیک ها است و می توان از آن برای تعیین پنجره دمایی_زمانی فرآیند های کامپاندینگ و شکل دهی رابرها استفاده نمود. هرچه این شاخص بالاتر باشد یکنواختی بیشتر ویسکوزیته کائوچو وفرآیند پذیری بالاتر آن است. همچنین می توان این شاخص را به مقاومت رابر در برابر پیرشدگی نیز ارتباط داد. همانگونه که در تصویر نیز آمده است، در گونه های مختلف SMR شاخص پلاستیسیته بین ۳۰تا ۶۰ است. همچنین با افزودن نمک های آمین می توان شاخص را بهبود بخشید.



این کائوچو پر مصرف ترین گرید SMR در ایران است. .
در اکثر موارد برای استفاده از لاستیک طبیعی از SMR ۲۰ استفاده می شود.
 بارزترین مشخصات آن را می توان رنگ قرمز تیره، فرآیند پذیری مناسب، قیمت مناسب(با مراجعه به بخش قیمت روز مواد اولیه می توانید جدیدترین قیمت SMR ۲۰ مطلع شوید.)، در دسترس بودن، قابلیت ترکیب با اکثر پلیمر های مصنوعی مانند BR,SBRو ... در نظر گرفت.

 ترکیبات تشکیل دهنده این کائوچو لاتکس منعقد شده در مزرعه به همراه ۱۶ تا ۲۰ درصد نا خالصی است. این گونه مقاومت کمتری در برابر حرارت داشته و خواص حرارتی آن نیاز به استفاده از آنتی اکسیدان ها و پایدارکننده های حرارتی دارد.

مقاومت SMR ۲۰ در برابر اسید ها، باز ها و آب مناسب بوده ولی در برابر مشتقات نفتی مقاومت بالایی ندارد. گرید SMR CV ۲۰ نیز تولید شده است که دارای ویسکوزیته ثابت است و قطعات تولید شده با آن دارای طول عمر عملکردی بالاتری هستند.
پنجره دمای عملکردی ۵۰- تا ۲۱۰ درجه فارنهایت، مقاومت به تغییرات دمایی، خواص مکانیکی مناسب مانند برجهندگی و کشسانی مناسب، پذیرش درصد بالای پرکننده و فرآیند آسان مهم ترین ویژگی هایSMR ۲۰ هستند.
 در صنعت تولید قطعات لاستیکی اکستروژنی با کاربرد های روزمره SMR ۲۰ پرکاربرد ترین کائوچوی طبیعی است.
همچنین برای تولید قطعات مهندسی نیز از SMR ۲۰ برای تقویت خواص سایش و بهبود فرآیند پذیری اکستروژنی به صورت کامپاند های ترکیبی با دیگر لاستیک ها استفاده می شود.
 در شکل قطعات اکستروژنی تولید شده توسط شرکت پادسپاهان لاستیک با لاستیک طبیعی SMR ۲۰ را مشاهده می کنید.



SMR ۱۰ را می توان گرید با کیفیت تر از SMR ۲۰ دانست. در مقایسه این دو گرید از SMR، SMR ۱۰ از نظر خلوص، خواص مکانیکی و حرارتی و میزان پرکننده های معدنی ویژگی های بالاتری دارد. همانگونه که در شکل ۵ مشاهده می کنید رنگ این رابر قهوه ای است. پنجره دمای عملکردی ۵۰- تا ۲۱۰ درجه فارنهایت، مقاومت به تغییرات دمایی، قیمت مناسب، در دسترس بودن، پذیرش درصد بالای پرکننده و فرآیند آسان مهم ترین ویژگی های SMR ۱۰ هستند.

در گونه های SMR ۱۰ ، یک گرید با نام SMR CV ۱۰ تولید می شود که دارای ویسکوزیته ثابت است و می تواند مدت زمان بالاتری را تحت شرایط عملکردی قرار گرفته و ویژگی های خود را حفظ کند.