advertise

استایرن بوتادین رابر پر مصرف ترین لاستیک مصنوعی در دنیاست. تولید ین لاستیک با وقایع جنگ جهانی دوم گره خورده و تولید آن حاصل محدودیت های دوره جنگ جهانی است.

SBR چگونه تولید شد؟

در زمان جنگ جهانی دوم، پس از اشغال مزارع تولید کائوچوی طبیعی توسط ژاپن، دولت آمریکا اولین لاستیک مصنوعی با نام Govermment Rubber Styrene را با همکاری کشور کانادا تولید کرد. صد کارخانه در آمریکا به تولید این الاستومر پرداخته و در زمان اتمام جنگ جهانی دوم سالانه یک میلیون تن از این لاستیک تولید می شد.
در دوران پس از جنگ جهانی، SBR محبوبیت خود را از دست داد ولی بعد از مدتی وارد صنعت تایر اتوموبیل شد. این ورود موجب افزایش کاربرد و تولید این محصول شد.



با استفاده از مونومر های بوتن، بوتان یا دیگر مشتقات نفتی بوتادین سنتز می شود. واکنش بوتادن با مونومر استایرن موجب تولید استایرن بوتادین رابر می شود. این واکنش به دو صورت محلولی و امولسیونی انجام می شود. در روش امولسیونی با استفاده از صابون اسید های چرب، سیستم امولسیونی در حلال آب به وجود می آید. روش امولسیونی خود به دو زیر گروه امولسیونی سرد و امولسیونی گرم تقسیم بندی می شود. وزن ملکولی در روش امولسیونی حدود ۱۰۰هزاردالتون بوده و وزن مولکولی متوسطی را حاصل می دهد. در این روش کوپلیمر حاصل ب صورت رندوم بوده و ترتیب خاصی در زنجیر ها مشاهده نشده است. در روش محلولی به دلیل استفاده از کاتالیزور های آنیونی، واکنش سریع تر است. در این روش به دلیل استفاده از حلال های متفاوت نوع کوپلیمر مشخصاً تعیین شده نمی باشد. مهم ترین دلیل تغییر در روند واکنش، برهمکنش حلال و مونومر ها بر کدیگر است. در واکنش های رایج معمولاً از حلال های هیدروکربنی استفاده می شود که به دلیل برهمکنش بهتر بوتادین نسبت به استایرن با حلال، یک کوپلیمر قطعه ای تولید می شود.



با استفاده از آغزگر های محلول در آب مانند پتاسیم پرسولفات واکنش پلیمریزاسیون در دمای ۵۰ درجه سانتی گراد اتفاق می افتد. با این روند، بازدهی واکنش به چیزی حدود ۷۲ درصد می رسد. به دلیل مشکلات تولید در دمای بالا این روش در تولید انبوه از اهمیت پایین تری برخوردار بوده و از روش امولسیون سرد استفاده می شود



در این روش تولید SBR با استفاده از سیستم های ردوکس واکنش پلیمریزاسیون را آغاز می کنند. در این حالت، واکنش در دمای ۵ درجه سانتی گراد واکنش داده و بازدهی واکنش به حدود ۶۰ درصد می رسد.



روش محلولی در کل ویژگی های بهتر نسبت به روش امولسیونی دارد.
 موارد زیر برخی این ویژگی ها را شامل می شوند:
 • رنگ روشن تر
 • ناخالصی کمتر
 • محصولات اکستروژنی بهتر (اکستروژن راحت تر.)
• سرعت پخت بالا تر
 • مقاومت به پارگی و رشد ترک بالاتر
 • مقاومت سایشی بالاتر (حدود ۱۰%)
• انعطاف پذیری بالاتر

همچنین روش امولسیونی برتری هایی نسبت به روش محلولی دارد:
 • ویسکوزیته های متفاوت وابسته به فرآیند و خواص محصول
 • سازگاری بهتر با لاستیک طبیعی
 • قابل استفاده به صورت مستربچ دوده و اختلاط بهتر
• کاربرد در رویه آج تایر
 • خواص مکانیکی مطلوب تر



یکی از مهمترین پارامتر ها در تولید SBR درصد استایرن مصرفی است. در شرایط برابر با افزایش میزان استایرن به دلیل وجود حلقه کربنی، سختی زنجیر بالا رفته و حرکات زنجیر محدود تر می شود.
همچنین این مورد اثر مستقیم بر بهبود خاصیت مانایی فشاری دارد.
افزایش درصد استایرن موجب افزایش مدول و استحکام و کاهش چقرمگی و اتلاف انرژی لاستیک می شود.
 درصد استایرن در واکنش های امولسیونی حدود ۲۳.۵ و در واکنش های محلول حدود ۲۵ درصد است.



این الاستومر یک هیدروکربن بلند زنجیر غیر اشباع با پخت ساده است.
 این لاستیک مقاومت سایشی بیشتری نسبت به کائوچوی طبیعی داشته و به مانند لاستیک طبیعی، با داشتن باندهای دوگانه مقاومت پایینی نسبت به اکسایش، جذب اوزن و تخریب های حرارتی داراست.
 SBR جدای از داشتن تورم دای، از نظر فرآیندی مطلوب بوده و پرکننده هایی مانند دوده را به راحتی می پذیرد. در کار با غلطک و بنبوری به سادگی فرآیند می شود. جریان پذیری SBR درون قالب مطلوب است و با استفاده از آن می توان قطعات با لبه های ظریف تولید یا قطعات با لبه های تیز اکسترود کرد. کنترل تورم دای در SBR نسبت به دیگر پلیمر ها راحت تر است.
این موضوع می تواند به دلیل وزن مولکولی پایین تر آن نسب به سایر الاستومر های مصنوعی باشد. سیستم پخت SBR معمولاٌ نیاز به شتابدهنده زیادی داشته و از سیستم های پخت عادی به سمت سیستم پخت های موثر(EV) می رود.



استایرن بوتادین رابر به دلیل داشتن حلقه در زنجیر مولکولی، مقاومت بالایی دارد. به همین دلیل در کاربرد های مانند اکستروژن لاستیک ها و... تورم و مشکلات تولیدی از خود نشان می دهد.
 تولید کنندگان این محصول مشکلات را با اضافه کردن دی وینیل بنزن به رآکتور امولسیونی گرم و یا اضافه کردن ۳۷.۵ درصد روغن بهSBR انجام می دهند.
 اضافه کردن روغن به جهت کاهش ویسکوزیته و فرآیند های اختلاط و تولید ساده تر است. به SBR دارای روغن اصلاحاً SBR روغنی یا Oil Extended SBR می گویند.



SBR به سری های متفاوتی دسته بندی می شود :
 سری ۱۰۰۰ : این گونه حاصل امولسیونی داغ است.
 سری ۱۵۰۰ : این گونه نیز حاصل امولسیونی سرد است.
     گونه۱۵۰۲ SBR از کاربردی ترین گرید های این گونه است.
 سری ۱۶۰۰ : این سری مستربچ دوده ای امولسیونی سرد است .
سری ۱۷۰۰: این گونه SBR امولسیونی سرد روغنی است .
      گونه ۱۷۱۲SBR از پرکاربرد ترین گونه های این محصول است.
 سری ۱۸۰۰: گونه مستربچ دوده و روغن SBR است.

پتروشیمی بندر امام تولید کننده گونه های ۱۵۰۰،۱۵۰۲ و ۱۷۱۲ است که با مراجعه به بخش قیمت روز مواد اولیه می توانید از قیمت روز این مواد مطلع شوید. 
همچنین با مراجعه به بخش آگهی های فروش می توانید نسبت به خرید SBR اقدام کنید.